logo


foto

Ger Römkens

  Interesse in de fotografie heb ik al sinds mijn jeugd. Ik vond het gewoon fascinerend: door zo’n klein gaatje kijken, op een knopje drukken en dan na een paar dagen het resultaat op papier kunnen zien! Tijdens mijn militaire dienst is de belangstelling verder toegenomen. Van een maat in de kazerne heb ik mijn eerste ‘6x6-camera’ gekocht. Ze hadden hadden daar een doka, waar je tijdens de avonduren negatieven kon ontwikkelen en afdrukken. In mijn diensttijd ontstond en groeide de ‘kick’ om de resultaten in de ontwikkelbak uit het niets te zien verschijnen.

Op een gegeven moment hebben wij ons gezin gesticht. In die tijd is het fotograferen een beetje verwaterd. Ik heb toen een tijdlang alleen maar ‘huis-, tuin- en keukenfoto’s’ gemaakt. In 1987 heb ik in het Creatief Centrum in Stein een basiscursus fotografie gevolgd, met als resultaat, dat ik het jaar daarna lid ben geworden van Fotokring Geleen. Ik wilde mijn hobby wat uitbreiden, wilde er meer over leren, mijn fotograferen verbeteren en niet te vergeten: de ‘liefde’ met anderen delen.

Fotokring Geleen is een groep mensen met dezelfde hobby, het is een fotoclub waar iedereen vrij is in de manier van fotograferen en in de keuze van onderwerpen. Zo heeft elk lid zijn persoonlijke voorkeuren. In een gezellig onderonsje zien wij elkaar om de veertien dagen. Doordat ons werk regelmatig door een externe jury wordt beoordeeld, word je toch met ‘zachte hand’ gepusht om regelmatig te fotograferen en je gaat ook beter opletten voordat je afdrukt! Leden die steeds goed werk inleveren – en daarmee dus punten scoren – maken kans om aan het einde van het jaar tot ‘fotograaf van het jaar’ gekozen te worden.

Zelf fotografeer ik graag mensen in hun ‘doen en laten’ en dan liefst in zwart-wit. Ik maak mijn foto’s persoonlijker door filters te gebruiken of door tegenhouden of doordrukken; soms gebruik ik speciaal papier, bijvoorbeeld barietpapier.

Ontwikkelen en afdrukken doe ik zelf en dan gaat het toch vooral om het moment waarop het beeld verschijnt: wat staat er op en hoe staat het erop! De allerbeste resultaten gaan naar exposities en daar is het dan weer spannend om naar het commentaar van de bezoekers te luisteren. Je hoopt natuurlijk dat de foto’s aanspreken; meestal zijn de reacties wel naar tevredenheid.

Om mijn hobby nog wat op te krikken, zou ik het leuk vinden, om eens een tijdje met een topfotograaf op te trekken, om nog meer de ‘fijne kneepjes’ te leren.

Mensen die lid willen worden van een club, fotograferen meestal al wel een tijdje en willen hun fotowerk verbeteren. Een goede raad: luister naar het opbouwende commentaar, daar kun je altijd iets van op te steken. Negatief commentaar kun je beter naast je neer leggen, want iedereen heeft toch zijn eigen kijk op een foto
Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens
Portfolio Ger Römkens