logo

 

80 jaar jong

kick_van_de_klik

 

 

 

 

 


      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotokring Geleen

Fotokring Geleen is de oudste vereniging van vrijetijdsfotografen in Limburg en één van de oudste in Nederland.
De ‘kring’ werd in 1932 opgericht door een kleine groep enthousiastelingen. In 2012 bestond de fotoclub Geleen derhalve 80 jaar. Nu, begin 2018, heeft Fotokring Geleen zo'n 31 leden, 26 mannen en 5 vrouwen, woonachtig in Sittard-Geleen, Born en omstreken.

Kringavonden

Fotokring Geleen houdt tweewekelijks bijeenkomsten op maandagavond van de oneven weken, van 20.00 - 22.30 uur.
Locatie: ’t Plenkhoes’, Bachstraat 2, Geleen Zuid

 


Grotere kaart weergeven

Wat hebben wij te bieden

Tijdens de bijeenkomsten wordt vaak ‘eigen werk’ getoond en onderling besproken. Uitgangspunt hierbij is, dat de kritiek ‘opbouwend’ is en dat we van elkaar willen leren. Tijdens de kringavonden wordt ook informatie verstrekt over regionale activiteiten.

Regelmatig nodigen wij ‘deskundigen’ uit: fotografen, kunstenaars, vormgevers en architecten. Zij geven hun persoonlijke visie op ons werk. Deze bijeenkomsten zijn doorgaans leerzaam en in elk geval interessant: een buitenstaander belicht vanuit zijn eigen achtergrond toch altijd weer nieuwe en andere aspecten.

Fotokring Geleen doet mee aan exposities en wedstrijden van de Fotobond en van de Afdeling Limburg en exposeert ook regelmatig bij organisaties in de regio. Wij beschikken over eigen lijsten, die in principe ook beschikbaar zijn voor leden die individueel willen exposeren.

Enkele keren per jaar worden thema-avonden georganiseerd. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: zeggingskracht, compositie of digitale beeldbewerking.

Zes keer per jaar is het de bedoeling dat de leden 2 foto's inleveren, die op de clubavond besproken worden en na enkele weken door een externe jury worden beoordeeld. Deze jury zoekt 5 bijzondere foto's uit, die daarna op de website worden geplaatst. Van de zes inleverronden zijn 3 ronden vrije keuze, 2 ronden zijn gelinkd aan een thema en de laatste ronde betreft een serie van 3 of meer foto's.

 

Leden van de Fotokring Geleen zijn automatisch lid van de BNAFV, de Bond van Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen, en van de Afdeling Limburg van de Fotobond. Elk lid ontvangt ‘NieuwsMagazine’, het kwartaalblad van de BNAFV, en ‘Rayonbulletin’, het informatieve periodiek van de Afdeling Limburg.

Nieuwe leden

Aspirant leden moeten vaak over een drempel. Op kringavonden wordt werk getoond van amateurfotografen die hun hobby soms al tientallen jaren beoefenen. Dat blijkt wel eens af te schrikken: nieuwkomers realiseren zich niet altijd, dat slechts de allerbeste foto’s gepresenteerd worden. Bovendien hebben wij het fotograferen allemaal moeten leren. Nieuwe leden worden – indien gewenst – begeleid door mensen met ervaring.

Goede foto’s zijn niet afhankelijk van de prijs van het toestel waarmee ze gemaakt worden: er zijn leden met een kostbare digitale uitrusting en er zijn leden die hun foto’s met een twintig jaar oude camera maken. Het gaat om kijken en zien!

Lidmaatschap

Van de leden van Fotokring Geleen wordt verwacht dat zij zich actief opstellen, dat betekent dat zij regelmatig nieuw fotowerk inleveren en af en toe helpen bij het organiseren en inrichten van exposities. Belangrijk is ook: interesse in elkaars werk en een positieve houding binnen de vereniging.

De contributie bedraagt € 18,75 per kwartaal. Aspirant leden mogen ter kennismaking drie bijeenkomsten van Fotokring Geleen bijwonen, voordat zij besluiten om lid te worden.

Per 1 december2018 telt de vereniging 28 leden