2012: 80 jaar fotokring

 

 

 

 

 


 

foto

2012: De Fotoclub Geleen bestaat 80 jaar


Een fotoclub van 80 jaar oud; een zeldzaamheid in Nederland. In 2012 was het zo ver voor Fotokring Geleen. In 1932 nam een aantal amateur-fotografen in de snel groeiende mijnstad Geleen het initiatief tot het oprichten van een fotoclub onder de naam Fotoclub De Amateur. Het werd de eerste fotoclub in Limburg. Een jaar later werden er ook in Heerlen, Kerkrade, Brunssum en Maastricht clubs opgericht.

Om dit jubileum te vieren is er een tentoonstelling in Museum Het Domein ingericht onder de titel “De kick van de klik”. Uitgangspunt voor de tentoonstellingsmakers was de drijfveer van de huidige leden: wat boeit hen in het medium fotografie en waarom zijn ze lid van een club? De fotokring telt momenteel (2013) 29 leden. Ze laten werk zien waaruit hun passie spreekt. En in de bijbehorende teksten vindt u uitspraken zoals: “ik schrijf met licht, ik ga graag door de knieën om een mooie foto te kunnen maken of lijnen vangen in beelden”.

Het resultaat is verbluffend. Elke fotograaf  toont heel duidelijk zijn eigen handtekening en zijn eigen drijfveer. Ook wordt er een stukje geschiedenis van de club belicht aan de hand van foto’s, documenten en behaalde prijzen uit het verleden. Zo krijgt de bezoeker een goed beeld  van de veranderingen in de loop der tijd. Niet alleen qua gebruik van apparatuur – van het zogenaamde boxje, waar analoog mee werd gefotografeerd, tot de digitale camera – maar ook qua objectkeuze is een duidelijke ontwikkeling te zien.

Geliefde thema’s zijn landschappen, portretten, natuur en folklore. Bijzonder is een project van Theo van Mourik en Peter Schijven. Zij hebben letterlijk mensen van de straat geplukt en geportretteerd. Sittard Portrait wordt in digitale vorm getoond om ook fragmenten uit de gesprekken met de geportretteerden te kunnen afbeelden. Daarnaast is er ook nog een traditionele diapresentatie te zien, inclusief het vertrouwde geklik van de carrousselprojector. Maar ook glamourfotografie van een societyfotograaf en architectuurfoto’s maken deel uit van deze expositie. Voor hen allen geldt de fascinatie voor camera’s en de interesse in het beeld. De kick van de klik, daar gaat het om.
Vormgeving tentoonstelling: Dolf Middelhoff, fotografisch ontwerper, Amstelveen.