logo


foto

Peter van der Ham

  Ik fotografeer al sinds 1978. Eigenlijk ben ik ermee begonnen omdat ik gefascineerd werd door camera's. Dat waren eind zeventiger jaren nog prachtige machientjes. Mijn eerste camera was een Praktica, die een nogal blikkerig geluid produceerde. Ik heb hem nog steeds en hij doet het ook nog. Maar ik heb hem vrij snel vervangen door een Olympus. Prachtig vond ik het geluid van de opklappende spiegel en het afgaan van de sluiter. De "kick van de klik: was het helemaal voor mij.
Toen ik in 1982 voor mijn werk naar het zuiden kwam ben ik via een fotocursus bij Fotokring Geleen terecht gekomen. Ik maakte in die tijd veel architectuur opnamen en had daar aardig wat succes mee. De club stimuleerde enorm en ik ben eigenlijk vanaf het begin ook bestuurlijk actief geworden.
Ik ben nog steeds lid van Fotokring Geleen. De meeste leden zijn korter lid en vaak vertrekken ze ook weer naar verloop van tijd. Het is echter ook fijn steeds weer nieuwe enthousiastelingen te ontmoeten. Ook nu telt Fotokring Geleen een groot aantal fotografen die elkaar stimuleren om betere foto's te maken.
Ik ben inmiddels een beetje van de architectuur af en concentreer me nu meer op mensen. Documentaire fotografie of gewoon de mens op straat. Maar ook vaak in musea, waar mens vaak geboeid naar de kunstwerken kijken. Hoewel ik nu volledig gedigitaliseerd ben is de interesse voor oude camera's gebleven. Ik verzamel vooral apparatuur uit de vijftiger en zestiger jaren. De doka is echter inmiddels opgeborgen.
Een goede foto is voor mij een foto die klopt. Hij moet een boeiend onderwerp weergeven maar ook de compositie vind ik belangrijk. Teveel foto's worden zonder goed te kijken genomen. Ik gebruik veel groothoek. Je moet dan dichter op het onderwerp en door het verloop van perspectief moet je zorgvuldig de beelduitsnede kiezen. Omdat ik in het verleden veel dia's maakte moet het direct kloppen. De juiste lichtomstandigheden en mooie kleuren en contrasten doen de rest maar daar moet je ook een beetje geluk mee hebben.
Hoewel ik meestal alleen fotografeer denk ik dat ik niet zonder fotoclub zou kunnen. Uiteindelijk wil je je fotowerk toch ook laten zien en beoordelen. Dat houdt de uitdaging erin.
Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham
Portfolio Peter v/d Ham