logo


foto

John Jongen

  Vader en grootvader heb ik altijd zien fotograferen, daardoor ontstond ook bij mij al gauw een groot interesse in de fotografische techniek. Ik ben autodidact, heb verder nooit cursussen gevolgd.

Ik wilde graag leren om ‘beeldinhoudelijk’ te fotograferen, daarom ben ik in 1992 lid geworden van Fotokring Geleen. Het praten over fotografie met gelijkgestemden is plezierig en heeft me veel opgeleverd. Door het bekijken en bespreken van foto’s, door de jurering en de tentoonstellingen is mijn fotografisch inzicht gewoon beter geworden. Zonder fotoclub waren mijn resultaten nooit zo goed geweest. De techniek is nu niet meer dan een hulpmiddel om het doel te bereiken.

Zo’n jaar of tien heb ik in zwart-wit gewerkt. Reden daarvoor was, dat ik de foto’s zelf kon ‘afwerken’. Sinds 2000 is mijn fotowerk gedigitaliseerd. Dat wil zeggen dat ik de opnames met een digitale camera maak en dat ik ze vervolgens zelf bewerk en in kleur print. Analoog en digitaal fotograferen zijn in principe hetzelfde, alleen het digitaal bewerken biedt veel meer mogelijkheden dan analoog. Bij digitale beeldbewerking kun je een foto datgene meegeven wat je bij de opname in gedachten had. Ik houd er dan ook van om het hele proces zelf in de hand te hebben.

Een foto moet voor mij een sterk ‘zwaartepunt’ hebben; dat heeft de kracht om de blik van de kijker vast te houden. Op het ogenblik fotografeer ik voornamelijk architectuur: moderne architectuur, strakke geometrische vormen. Ik ben nu wel op zoek naar een ander thema, een nieuw onderwerp waar ik weer enkele jaren ‘foto-plezier’ aan kan beleven!

Exposeren is leuk, het is prettig om positief commentaar van anderen te krijgen. Ook in eigen kring hang ik werk op, maar daar krijg ik weinig commentaar; mijn onderwerpkeuze strookt niet altijd met de voorkeur van mensen in mijn omgeving.

Tegenwoordig loop ik ook zonder fototoestel regelmatig te fotograferen. Dat krijg je, je gaat gewoon anders naar de buitenwereld kijken. Ook het werk van andere fotografen is vaak leerzaam: een goede foto geeft extra inspiratie! Tegen mensen die ambities hebben op het gebied van fotografie, zou ik willen zeggen: word lid, zonder lidmaatschap is het veel moeilijker om tot goede resultaten te komen.

Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen
Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen Portfolio John Jongen