logo


foto

Jos Göritzer

 

Ik fotografeer eigenlijk al sinds mensenheugenis. Toen ik op de vijfde klas van de lagere school zat heb ik mijn spaarcentjes die ik verdiende door het ophalen van oud papier gespendeerd aan mijn eerste fototoestel: een Agfa kleinbeeldkamera.

In het begin waren mijn opnames meer registratie, voornamelijk vakantiekiekjes. Ook toen had ik al een grote voldoening als er eens een leuke opname bijzat. Later, toen ik achttien werd, heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht en is eigenlijk voor mij het echte fotograferen gestart.

Ik heb veel geëxperimenteerd met van alles en nog wat. Ik heb aan tabletop-fotografie gedaan en ‘beweging’ vastgelegd en ik heb een tijdje portretfotografie geprobeerd, maar dan in de ruime zin van het woord: ook onderdelen van het lichaam heb ik gefotografeerd, zoals een elleboog of voeten. Daarnaast heb ik me met detailwerk beziggehouden: de vlammetjes in de geiser, ijsvorming, damp, uitlaatgassen en ga zo maar door. Maar de grootste voldoening gaf mij uiteindelijk toch landschap en natuuropnames.

Op een gegeven moment wilde ik eigenlijk een referentiekader hebben om mijn wijze van fotograferen te toetsen. Ik heb mij toen opgegeven voor een cursus fotografie. Helaas vond die geen doorgang wegens te weinig animo. Wat nu? Via een folder werd ik attent gemaakt op een diadag in het museum Het Domein, daar werd mij duidelijk dat er ook in onze gemeente een fotoclub is. Ik ben eerst een paar keer wezen kijken op de clubbijeenkomst en ben nu sinds begin 2000 lid.

Ik fotografeer sinds het begin nog steeds het liefst op diafilm. Ik vind deze fotografie het eerlijkst. Hier is geen correctie mogelijk en het resultaat is puur. Bovendien fascineert het mij, dat een dia een ruimtelijk beeld geeft: doordat het licht van de projectorlamp er doorheen schijnt, krijg je de indruk dat er diepte in zit! Belangrijk in mijn dia’s is het licht, dit wil ik eigenlijk altijd dominant aanwezig hebben.

De club heeft op mijn ontwikkeling een positieve bijdrage. Laatst was ik nog dia’s aan het bekijken in kleine kring en toen werd gezegd “…dit zou jij vroeger anders gefotografeerd hebben…!” Ik kijk nu anders. Ook door het kijken naar fotowerk van andere fotografen is mijn interessegebied verruimd; je krijgt daardoor zelf dan weer nieuwe ideeën. Ik vind nu, behalve de eerder genoemde natuurfotografie, ook architectuurfotografie zeer interessant.

Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer
Portfolio Jos Göritzer