logo


johnf

John Feron

 

Mijn passie voor fotografie is ontstaan toen ik als kleine jongen met bewondering keek naar de bezigheden van mijn vader in zijn tot doka omgebouwde hobbykamer.
Het ontwikkelen, vergroten en afdrukken van de foto's die hij maakte met een Franka Solida 6 x 6 rolfilm camera was een van zijn hobby's.
Na het lezen van "het jongens fotografie boek" (Leonard de Vries) maakte ik met dit full-frame toestel mijn eerste foto's.
Afstand bepalen, licht meten, scherptediepte kiezen, diafragma en tijd instellen, .... belichten ..... en dan .... in spanning wachten op het resultaat. Het lijkt allemaal zo simpel en eenvoudig te zijn.

Toen ik zeventien jaar werd, kreeg ik mijn eerste spiegelreflex camera een Yashica FX2, het was een toestel met ingebouwde belichtingsmeter en ... scherptediepte-controle mogelijkheid, "wat een luxe" .... "vanaf nu zou geen enkele foto meer onscherp zijn", vertelde de verkoper. Intussen weten wij wel beter natuurlijk. De FX2 gebruikte ik onder andere om te fotograferen tijdens het PinkPop festival in het sportpark in Geleen. PAN-F, FP4 en ID-11 had ik altijd in huis, maar ook altijd te weinig. Enkele jaren later kocht ik een Pentax ME met een 135 mm objectief. Toen autofocus geen kinderziektes meer had, werd de Pentax vervangen door een Minolta 600 SI CLASSIC in mijn ogen nog steeds een fantastisch toestel.

De overstap naar "de nieuwe fotografie" duurde tamelijk lang, mijn eerste digitale camera was een Minolta 7D, door veel te experimenteren en gebruik te maken van voorzetlensjes deed ik ervaring op met macro-fotografie en dat is op het moment de tak van sport waar mijn interesse het meest naar uitgaat. Het spelen met de extreem kleine scherptediepte en het zoeken naar de details in mijn onderwerpen vind ik bijzonder boeiend. Intussen gebruik ik een echt macro objectief en een D300s.

Ik vind het interessant om de technische ontwikkelingen in de fotografie .... pixelrace, miniaturisering, mirrorless en sensortechnologie te volgen. De interesse voor techniek komt mede door mijn werk als embedded system designer. Inspiratie doe ik op door veel te lezen en te kijken naar de foto's van "fotografie liefhebbers" van fotoclubs uit de regio.
Het werk van Robert Frank - Corbijn - Kale J Friessen - Natalie Merchant - J.S. Bach - Trey Ratcliff - Andre Kertesz - William Klein - ( en zo zijn er nog vele te noemen ), vind ik zeer bijzonder.

        "er is voor mij nog veel te ontdekken en te leren in de fotografie, de uitdaging om betere foto's te maken is dan ook groot".

                         

Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio John Feron : jeuk..of..ruzie Portfolio John Feron : NEW YORK Portfolio John Feron : ZITTERD Portfolio John Feron : GLANA
Portfolio John Feron : NOSTALGIE Portfolio John Feron : WINTERPARKING Portfolio John Feron : INPAKKEN Portfolio John Feron : SMILE