logofoto

Harry Vroomen

  Sinds 1988 ben ik reeds lid van de Fotokring Geleen. Rond mijn achttiende jaar heb ik voor het eerst een eigen fotocamera gekregen. Dat was zo’n Kodak Instamaticcamera. Toen ik vijfentwintig was, ben ik pas begonnen met zelf zwart-wit afdrukken.

Wanneer je lid bent van een fotoclub zie je hoe anderen fotograferen en kun je ook je eigen foto’s tonen. Van de op- of aanmerkingen van de andere leden van de club kun je ook weer iets leren. De sfeer bij onze bijeenkomsten is, dat er kritiek gegeven wordt. Soms kun je van die kritiek iets leren en andere keren vind je het misschien niet zo prettig, dat er kritiek gegeven wordt. Als je lid bent van een vereniging, of het nu de Fotokring Geleen is of een andere vereniging, kom je toch even op andere gedachten. Ook het samenzijn met mensen vind ik wel prettig.

Je kijkt anders tegen een foto aan. Nu is het met een kritische blik: is de compositie goed, is de foto scherp, staat er niet te veel op, zijn de kleuren goed? Bij voorkeur fotografeer ik mensen. Niet de mensen van hier, maar van verre landen. Het gezicht drukt hun hele leven uit. Verder nog allerlei soorten landschappen en gebouwen.

Een 'must' bij het fotograferen is zonder meer dat de foto scherp moet zijn. In bepaalde gevallen mag de foto ook iets onscherp zijn, wanneer je bepaalde snelheid wilt uitdrukken, bijvoorbeeld. De foto moet ook een bepaalde sfeer oproepen. Op de verre reizen had ik een voorkeur voor dia’s. Wanneer ik dan de dia’s liet zien, dan was het net of je weer in het landschap of voor het gebouw stond. En de dieptewerking van de dia’s, dat is toch gewoon geweldig. Voor de vakanties van nu maak ik kleurenfoto’s.

In de toekomst zal ik naast de analoge camera ook wel overgaan tot de aankoop van een digitale camera. Bij de digitale fotografie kun je ’n foto iets verfijnen. Je moet er ook niet te veel aan veranderen, want dan krijg je een hele andere foto. Het exposeren is een mogelijkheid om je werk naar buiten te kunnen brengen. Dat andere mensen ook van je werk kunnen genieten. Op het werk heb ik foto’s opgehangen. Dat waren foto’s van verre reizen die ik heb laten afdrukken op posterformaat. De reacties waren altijd zeer positief.

In het verre verleden heb ik fotografiecursussen gevolgd op de Volksuniversiteit in Geleen. De eerste beginselen van de fotografie, ontwikkelen en afdrukken, bepaalde technieken, zoals low-key, high-key, doordrukken en nog meerdere technieken. Op de televisie, in de krant, op fototentoonstellingen kijk je nu toch op een bepaalde manier naar een foto. Hoe heeft die fotograaf dat bepaald onderwerp in beeld gebracht, de compositie, de sfeer.

Voor mensen die interesse hebben in de fotografie en deze hobby willen delen met anderen, en voor de afleiding van de dagelijkse sleur is het goed om lid te worden van een vereniging, bijvoorbeeld de Fotokring Geleen, de oudste in leeftijd in Limburg en misschien een van de oudste in Nederland.

Klik op een foto voor vergroting/diashow
http://www.oypo.nl/0A5FD341B8C63A71 Portfolio Harry Vroomen Portfolio Harry Vroomen Portfolio Harry Vroomen
Portfolio Harry Vroomen Portfolio Harry Vroomen Portfolio Harry Vroomen Portfolio Harry Vroomen