logo


foto

Henry Gelissen

  Fotograferen doe ik sinds 1970, mijn zeventiende jaar, echter slechts alleen op mijn eigen houtje en met tussenposen. In 1975 volgt een spiegelreflex waarna ik met enkele collega’s en vrienden fototochten maak, tevens is dit het begin van zelf afdrukken. Begin jaren 80 een gezin gesticht waarbij van fotograferen weinig terecht komt. Begin jaren 90 weer de hobby voortvarend opgepakt en tot 1994 enkele cursussen gevolgd op het creatief centrum in Stein. Inmiddels 1995 lid van fotogroep Geulle. Op een gegeven moment werd deze club lid van de fotobond en ik in 2000 secretaris van afdeling Limburg. In 2004 overgestapt naar de fotogroep de Kiekkast in Ulestraten en in 2005 ex secretaris van afdeling Limburg om toch meer aan fotografie te gaan doen.

Medio 2007 begin ik vast te lopen met mijn fotografie en besluit 1 januari 2008 te stoppen met mijn lidmaatschap bij de Kiekkast. Na enkele maanden mis ik toch respons op mijn werk en begin te denken aan Fotokring Geleen omdat hier enkele bekende van mij zitten en Fotokring Geleen bekend staat om zijn openheid. Nadat Peter van der Ham mij weer benadert om bestuurslid te worden van afdeling Limburg is daarmee de keuze snel gemaakt om lid van Fotokring Geleen te worden in april 2008.

Van mijn fotografisch werk kan ik zeggen dat ik beter naar werken kan kijken dan zelf maken. Dat kijken is echter beeldende kunst breed maar uiteraard fotografisch in het bijzonder. Vrijwel alles heeft mijn interesse maar portret en modellen in veel mindere mate. Vooral items als wind, water, vuur, kortweg de natuurlijke elementen en dan vaak in zwart wit en graag dramatisch. Krachtig gedrukt. Ik ben een aanhanger van zeggingskracht in een foto, vandaar mogelijk ook een dieptepunt in mijn werk. Kleurenfotografie is natuurlijk prachtig maar voegt niet altijd iets toe, vaak zelfs zorgen kleuren voor afbreuk van zeggingskracht. Uiteraard is dit mijn interpretatie met respect voor andere meningen.

Het mooie van deze hobby is dat altijd alles waar is, over kunst valt vaak niet te twisten. Het hoeft ook niet iemand anders te bevallen maar dient wel met respect te worden behandeld. Zo wie zo is elke foto gemaakt door iemand die het wel de moeite waard vindt. Leren en verbeteren samen met elkaar is voor mij toch een grote reden om clublid te worden en te zijn.

Momenteel ben ik bezig met het maken van een serie van 5 foto’s in zwart wit en analoog. Verrassend is dat dit een hele andere wijze van benaderen vergt. Verder nog klankseries uiteraard in kleur, digitaal en vooral nog als een beginner. Ook dit is verrassend. Maak regelmatig fototochten maar helaas de laatste tijd alleen. Voor mij verplaatst zich het gereedschap in rap tempo van analoog naar digitaal, het is wel makkelijk natuurlijk.

Hoewel een techneut van huis uit is mijn fotografische apparatuur slechts gereedschap, dit is dan ook een allegaartje. Het neemt niet weg dat dit gereedschap mij niet de steek mag laten. Vaak duik ik in mijn archief voor aanvullende beelden voor achtergronden, collages e.d. Er hangt een foto van mij in het gemeentehuis van Luik van de markt. Ben altijd royaal aanwezig op exposities van de clubs waar ik lid ben geweest. Toch ook enkele privé exposities soms samen met een dorpsgenoot. Thuis deel ik wat muurruimte samen met mijn schilderende echtgenote. Er zijn enkele foto’s gebruikt in reisboeken en tijdschriften. Vooral echter zelf bezig zijn, jammer genoeg vaak met grotere tussenpozen door tijdgebrek.

Fotokring Geleen is mijn derde club in dik 10 jaar. Binnen de beide vorige clubs heb ik mij thuis gevoeld. Het neemt echter niet weg dat ik op den duur fotografisch iets mis. Beide clubs zijn klein en dito dus de diversiteit. Beide clubs zijn erg informeel. Op zich kan dit heel prettig zijn maar vooral de leermomenten zijn er dan heel weinig. Bij een zeer formele club ben ik nu ook weer niet op mijn plaats, gezelligheid is ook heel belangrijk. Voor mij mag het ook wel eens een avond minder over fotografie gaan, echter het moet wel binnen de club het hoofddoel zijn. Voor de eigen ontwikkeling en creativiteit vind ik het belangrijk om andermans werk te bekijken en op mijn eigen werk respons.

Ik hoop bij Fotokring Geleen openheid, diversiteit en respons te vinden. Of dit voldoende is weet ik niet maar het is meer dan bij mijn twee vorige clubs, moet ik na enkele bezoeken constateren.

Klik op een foto voor vergroting/diashow
Portfolio H. Gelissen Portfolio H. Gelissen Portfolio H. Gelissen Portfolio H. Gelissen
Portfolio H. Gelissen Portfolio H. Gelissen Portfolio H. Gelissen Portfolio Peter SchijvenPortfolio H. Gelissen